Ίδρυση βιομηχανικού συγκροτήματος επεξεργασίας γάλακτος (μελέτη -κατασκευή)
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ

Το εργοστάσιο της Γαλακτοβιομηχανίας Λαρίσης «ΟΛΥΜΠΟΣ» βρίσκεται στην ΒΙ.ΠΕ. Γυρτώνης στη Λάρισα, σε έκταση 31 και πλέον στρεμμάτων και περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο παραγωγής, ηλεκτρομηχανολογικό κέντρο, κτίρια διοικητικών υπηρεσιών, κτίριο βιολογικού καθαρισμού και το κτίριο της κεντρικής εισόδου. Η υπόλοιπη επιφάνεια περιλαμβάνει 6.400τ.μ. χώρων πρασίνου και 18.700τ.μ. για δρόμους, πλατείες, χώρους στάθμευσης και γήπεδο αθλημάτων.

Η κεντρική είσοδος συνδυάζει οδικό κόμβο, φυλάκιο με χώρο διανυκτέρευσης και υγιεινής και δύο εισόδους-εξόδους. Στη μία είσοδο υπάρχει γεφυροπλάστιγγα 60 τόνων. Φυλάκιο και λωρίδες κυκλοφορίας καλύπτονται από μεταλλικό στέγαστρο ύψους 4,7μ.

Το κτίριο παραγωγής καταλαμβάνει επιφάνεια 5.000τ.μ. και έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί την λειτουργικότητα της παραγωγής (ελαχιστοποίηση διαδρομών πρώτων υλών, προϊόντων και προσωπικού, άνεση χώρων για σωστή λειτουργία και συντήρηση εξοπλισμού και επάρκεια αποθηκευτικών χώρων), αλλά και με γνώμονα την αισθητική. Η παραλαβή γάλακτος αλλά και των πρώτων υλών γίνεται διαμέσου ραμπών παραλαβής που καλύπτονται από μεταλλικά στέγαστρα. Δίπλα στην παραλαβή υπάρχουν χημείο, μικροβιολογικό εργαστήριο, αποδυτήρια προσωπικού, γραφεία μηχανικού παραγωγής και γραφείο ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας. Οι λειτουργίες παραγωγής γίνονται πλήρως αυτοματοποιημένα (χωρίς χειροκίνητες επεμβάσεις), αφού ο έλεγχός τους πραγματοποιείται από κεντρικό σύστημα αυτοματισμού, όπου ο υπεύθυνος συντονισμού παραγωγής παρακολουθεί τη λειτουργία των διάφορα τμήματα και δίνει εντολές για την εκτέλεση των επιθυμητών λειτουργιών. Τα παραπάνω καθιστούν το συγκεκριμένο έργο υπόδειγμα ποιότητας στη μελέτη και κατασκευή, λειτουργικότητας και αισθητικής στο χώρο των βιομηχανιών τροφίμων.

Το ηλεκτρομηχανολογικό κέντρο αποτελεί το ενεργειακό κέντρο του εργοστασίου και βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο παραγωγής, παράλληλα με την πίσω πλευρά του. Καταλαμβάνει επιφάνεια 1030τ.μ., καλύπτεται με μεταλλική στέγη, για λόγους ασφαλείας, και στεγάζει: το λεβητοστάσιο παραγωγής ατμού, τον υποσταθμό μέσης τάσης με τους μετασχηματιστές και το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος για την παραγωγή χαμηλής τάσης, το ψυχροστάσιο για την παραγωγή ψύξης και για τον κλιματισμό, το μηχανοστάσιο πεπιεσμένου αέρα, την αποθήκη ανταλλακτικών, το πλυντήριο φορτηγών, το συνεργείο συντήρησης με το γραφείο προσωπικού και τους χώρους υγιεινής.

Στο κτίριο διοίκησης, με δομημένη επιφάνεια 640τ.μ. σε δύο ορόφους, στεγάζονται το εστιατόριο, το κυλικείο, το γραφείο συνδικάτου, το ιατρείο, χώροι υγιεινής, η βιβλιοθήκη και η αίθουσα διαλέξεων, καθώς και το λογιστήριο, το ταμείο, η μηχανοργάνωση, γραφεία διοίκησης και γραφεία μηχανικών.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ένα μικρό αμφιθέατρο με κερκίδες σε επαφή με την αίθουσα διαλέξεων, ένα αίθριο με πέργκολα δίπλα στο κυλικείο, υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ-βόλεϋ και χώροι πρασίνου με θαμνώδη φυτά.

 

περισσότερα ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ