Ανακατασκευή Δημοτικού Θεάτρου Κήπου
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠOΛITIΣTIKHΣ ΠPΩTEYOYΣAΣ ΤΗΣ EYPΩΠHΣ «ΘEΣΣAΛONIKH ’97»

Το Θέατρο Κήπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη ’97», καθώς φιλοξενεί από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο πολλές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη: κλασικές και σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, μουσικό και παιδικό θέατρο, συναυλίες, παραστάσεις χορού, κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις λόγου, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις αρχιτεκτονικής, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, δεξιώσεις κλπ.

Η νησίδα πρασίνου που φιλοξενεί τις λειτουργίες του Θεάτρου Κήπου έχει εμβαδόν 5.032τ.μ., ενώ η συνολική έκταση των διαμορφώσεων είναι 3.140τ.μ. Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αλλοιώνονται τα βασικά στοιχεία πρασίνου. Υιοθετήθηκε ο ελληνορωμαϊκός θεατρικός τύπος, με το κλειστό του σχήμα, που εξυπηρετεί από τη μία τις ανάγκες για ηχοπροστασία, ενώ από την άλλη βοηθά στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον, με μορφή λιτή και ταυτόχρονα λειτουργική. Τα τρία βασικά συνθετικά χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι το κοίλο του θεάτρου με τους βοηθητικούς του χώρους και τα γραφεία, το φουαγιέ και ο στεγασμένος διάδρομος περιμετρικά της ορχήστρας και της σκηνής, ο οποίος λειτουργεί ως στοιχείο διανομής και προσπέλασης, συνδέοντας την κεντρική είσοδο/έξοδο με την περιοχή παιδικού θεάματος και τον εκθεσιακό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής εκτελέστηκαν εργασίες ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού με την εφαρμογή έγχυτων μανδυών και την τεχνική εκτοξευόμενου σκυροδέματος.

Για τον ακουστικό σχεδιασμό του θεάτρου επιλέχθηκε η παθητική – φυσική ενίσχυση του ήχου. Η καταβύθιση του κοίλου κάτω από την προϋπάρχουσα στάθμη εδάφους, η παρεμβολή εμποδίων μεταξύ πηγής θορύβου και θεατρικού χώρου, καθώς και η κατασκευή υπερυψωμένου οριζόντιου ηχοφράγματος χαμηλών συχνοτήτων, με τη μορφή του στεγασμένου διαδρόμου, εξασφαλίζουν στο θέατρο την απαραίτητη ηχοπροστασία.

 

περισσότερα ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ