Κατασκευή Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Υπόγειου Σταθμού Αυτοκινήτων
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αποτελείται από ένα διασπασμένο σύνολο κτιριακών όγκων με δυναμικό, τεθλασμένο σχήμα και μια διαλεκτική σχέση τόσο μεταξύ τους, όσον και με τον περιβάλλοντα χώρο και τον υπαίθριο χώρο του ίδιου του οικοπέδου. Τοποθετείται στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Βασιλέως Γεωργίου και συνοδεύεται από υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 1.000 περίπου θέσεων. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε η Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΕΤΕΘ Α.Ε. – ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.»

Το Δημαρχιακό Μέγαρο στεγάζει διαβαθμισμένους εργασιακούς γραφειακούς χώρους, ένα μνημειακό χώρο εισόδου – υποδοχής, χώρους κίνησης, στάσης και εξυπηρέτησης του κοινού, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γραφείο του Δημάρχου, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πληθώρα βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης, που εκτείνεται σε ένα ημιυπόγειο και τρεις υπόγειους ορόφους. Επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός φιλικού και εύκολα προσπελάσιμου από τον πολίτη κτιρίου στο επίπεδο του ισογείου, το οποίο θα παρουσιάζει ευανάγνωστα κατανεμημένες στον οργανισμό του τις επιμέρους λειτουργίες – χωρικές ενότητες, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο χρήστης στην αντίληψη του χώρου και να εξασφαλίζεται η ευκολότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του.

Η σύνθεση των όγκων δημιουργεί και αναδεικνύει και τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου, στον οποίο ενσωματώνεται η μεγάλη «πλατεία του Δημαρχείου», μια διαμπερής διαδρομή με χώρους  στάσης και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο. Το δάπεδο του εξωτερικού χώρου διαμορφώνεται με πλακοστρώσεις και εκτεταμένες επιφάνειες υψηλού και χαμηλού πρασίνου καθώς και νερού.

 

περισσότερα ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ