Κτίριο βιβλιοθήκης Bissell
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Κατασκευάστηκε το κτίριο της βιβλιοθήκης ειδικών απαιτήσεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.750τ.μ., αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και δώμα, και διαμόρφωση υπαιθρίων χώρων.

Στο υπόγειο διαμορφώθηκαν χώροι διδασκαλίας, κέντρο εκπαίδευσης, αίθουσες προβολών – multimedia, γραφεία καθηγητών, μηχανοστάσιο, υποσταθμός ΔΕΗ και δεξαμενή νερού. Το ισόγειο και ο όροφος διαμορφώθηκαν σε μια ενιαία αίθουσα με τρεις ενότητες χρήσεων: χώρους μελέτης, βιβλιοστάσια και γραφεία καθηγητών. Το αίθριο εισάγει  φυσικό φως στο κέντρο του κτιρίου, ενώ το πρόστυλο με την ξύλινη πεζογέφυρα εισόδου, που εδράζεται σε τεχνητή λίμνη, υπογραμμίζει τη μετάβαση από τους υπαίθριους χώρους στο ήσυχο εσωτερικό περιβάλλον της βιβλιοθήκης.

Ο προσανατολισμός του κτιρίου συνδυάζει το σταθερό βορεινό φωτισμό στους χώρους μελέτης με τη θέα στο γειτονικό άλσος. Τα ανοίγματα στο νότο προστατεύονται με μεταλλικά στέγαστρα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περσίδες σκιασμού. Οι όψεις επενδύθηκαν με πωρόλιθο, εξασφαλίζοντας ένα αεριζόμενο εξωτερικό διπλό κέλυφος που ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές απώλειες του κτιρίου και ρυθμίζει τη θερμική άνεση των χρηστών στο εσωτερικό του. Στον υπαίθριο χώρο κατασκευάστηκαν πεζόδρομοι μικτών επιστρώσεων, χώρος στάθμευσης 120 θέσεων καθώς και αμφιθέατρο διαφόρων εκδηλώσεων.

Το έργο βραβεύτηκε το 2005 με το βραβείο «ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ως υλοποιημένο έργο υψηλής ποιότητας και για τη βέλτιστη συνεργασία αρχιτέκτονα-κατασκευαστή.

 

περισσότερα ΕΡΓΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ