Σε οικόπεδο 1.400τ.μ. το κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης (Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς), συνολικής δομημένης επιφάνειας 11.200τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης στην Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει το κατάστημα της τράπεζας και γραφειακούς χώρους, θησαυροφυλάκια στο 2ο υπόγειο και χώρους στάθμευσης οχημάτων για τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας καθώς και βοηθητικούς χώρους του υποκαταστήματος στο 1ο υπόγειο. Στον 7ο όροφο λειτουργούν αίθουσες συγκεντρώσεων και πολλαπλών χρήσεων, ενώ στον 8ο όροφο βρίσκεται το γραφείο του Προέδρου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τρεις αίθουσες φιλοξενίας V.I.P.
Πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και η αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου. Με την εφαρμογή ειδικής μελέτης των όψεων από ομάδα των μελετητών του έργου και των μηχανικών της ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., το κτίριο επενδύθηκε εξ’ ολοκλήρου με μαρμάρινες πλάκες από πωρόλιθο Σκρα, με σύστημα μηχανικής στήριξης-ξηράς δόμησης, το οποίο και εξασφαλίζει απεριόριστης διάρκειας αντοχή σε φθορές από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες καθώς και άριστη αντισεισμική συμπεριφορά. Λόγω του υπάρχοντος φέροντος οργανισμού του κτιρίου και λόγω της έλλειψης πρόβλεψης χώρων για οδεύσεις αεραγωγών, στον κλιματισμό εφαρμόσθηκε το πρωτοποριακό τότε για την Ελλάδα σύστημα VAV (variable air volume – dual duct) με αεραγωγούς υψηλής πίεσης και το σύστημα VRV (variable refrigerant volume) για ένα μικρό μέρος του κτιρίου. Ιδιαίτερο σύστημα εφαρμόσθηκε για τον κλιματισμό των ευαίσθητων χώρων της πληροφορικής, ώστε να παραμένει απρόσκοπτη η λειτουργία όλου του κεντρικού συστήματος της Τράπεζας.
Η εσωτερική οργάνωση των γραφειακών χώρων βασίζεται στη λογική του open plan (ανοιχτή κάτοψη). Όλα τα δάπεδα είναι υπερυψωμένα, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα διέλευσης των δικτύων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων (παροχές για πριζοδιακόπτες, τηλεφωνικό κέντρο, καλωδιώσεις δικτύου Η/Υ και δεδομένων). Η ευελιξία στη λειτουργικότητα των χώρων ενισχύεται με την κατασκευή ειδικών κινητών τοίχων, ενώ στις αίθουσες συσκέψεων έχουν μελετηθεί και κατασκευασθεί ειδικά ηχοπετάσματα με ανακλαστήρες και διαχυτές ήχου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου προβλέφθηκε, εκτός των υπολοίπων εργασιών, και η αποκάλυψη, η ανάδειξη και η προβολή τμήματος του ανατολικού βυζαντινού τείχους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Γενικά, η υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική και κατασκευαστική ποιότητα του κτιρίου, σε συνδυασμό με την ευελιξία των συστημάτων δόμησης και ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων (συσχετισμός φυσικού-τεχνητού φωτισμού, ανεξάρτητος ελεγχόμενος κλιματισμός για κάθε χώρο εργασίας, προηγμένο σύστημα πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης), τα οποία και συνιστούν το κεντρικό σύστημα διαχείρισης του κτιρίου BMS, κατατάσσουν το κτίριο του Ομίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη στα «έξυπνα κτίρια» που έχουν κατασκευασθεί στην Ελλάδα.
περισσότερες ΤΡΑΠΕΖΕΣ