Κατασκευή δύο πολυκατοικιών στον Βόλο
ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Σε ένα από τα τελευταία παραλιακά οικόπεδα του Βόλου, απέναντι από το πρόσφατα ανακαινισμένο DOMOTEL ΧΕΝΙΑ VOLOU, διαμπερές μεταξύ δύο δρόμων (Πλαστήρα & Τσοποτού) κατασκευάσθηκε το συγκρότημα κατοικιών ΧΕΝΙΑ, συνολικής επιφάνειας 5.600τ.μ. Η θέση του συγκροτήματος, σε μία από τις πιο προνομιακές περιοχές, προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τον Παγασητικό και το λιμάνι, άμεση πρόσβαση στην παραλία και το γειτονικό πάρκο Αναύρου, αλλά και θέα προς το Πήλιο.

Κύριο μέλημα της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος λειτουργικών διαμερισμάτων που συνδυάζουν την ιδιωτικότητα με την εξωστρέφεια και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική παρουσία. Ο προσανατολισμός, ο διαμπερής φυσικός αερισμός, η προστασία από τον ήλιο με σκιασμένους ημιυπαίθριους χώρους, η κατάλληλη χρήση των υλικών (μονωτικών, στεγανωτικών σοβάδων και χρωμάτων, διπλών κρυστάλλων, θερμομονωτικών αλουμινίων), η πρωτοποριακή φύτευση των δωμάτων, καθώς και το ενισχυμένο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας με αυτόνομους λέβητες φυσικού αερίου, καθιστούν το κτίριο φιλικό στο περιβάλλον.

Στα δύο ανεξάρτητα κτίρια των 5 ορόφων διαμορφώθηκαν διαμπερή διαμερίσματα, των 50τ.μ. έως 180τ.μ. ενώ στο ισόγειο του κτιρίου 1, ενσωματώθηκαν δύο χώροι καταστημάτων 100τ.μ. ο καθένας, σε άμεση οπτική επαφή με τον παραλιακό δρόμο. Η σύνδεση των κτιρίων πραγματοποιείται μέσω του ενιαίου υπόγειου χώρου στάθμευσης ή μέσω του εσωτερικού υπαίθριου χώρου της πράσινης πλατείας. Στη συνολική επιφάνεια των 2,6 στρεμμάτων του οικοπέδου έχει διαμορφωθεί υπόγειος χώρος με συνολικά 56 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, 35 ιδιωτικές αποθήκες και κοινόχρηστους χώρους υποστήριξης του συγκροτήματος.

Το δώμα των κτιρίων είναι επισκέψιμο και αποτελεί έναν επιπλέον βιώσιμο χώρο για τους ενοίκους-χρήστες, με ελεύθερη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα δώματα έχουν φυτευτεί κατάλληλα δημιουργώντας «κήπους» σε ειδικό υπόστρωμα και περιλαμβάνοντας μεγάλη ποικιλία φυτών, δένδρων και αρωματικών θάμνων, ενισχύοντας τη θερμομόνωση των κτιρίων και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η φύτευση προστατεύει τα δώματα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, μειώνει σημαντικά τα φορτία για το δροσισμό και τη θέρμανση, επιδρά θετικά στο μικροκλίμα των κτιρίων, εξομαλύνοντας τις μεταβολές των εξωτερικών καιρικών συνθηκών και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό τους.

Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, τα υλικά είναι τα πλέον σύγχρονα σε προδιαγραφές μόνωσης και ηχοπροστασίας. Τα δρύινα δάπεδα μεταδίδουν μια αίσθηση οικειότητας και τα πολυτελή γρανιτοπλακάκια στα λουτρά μια αίσθηση χαλάρωσης. Στις κύριες όψεις κυριαρχούν τα αόρατα γυάλινα στηθαία και η ανοξείδωτη μεταλλική στήριξή τους, στις δε εσωτερικές όψεις τα κατακόρυφα υαλοπετάσματα, λωρίδες σύνθετου ξύλου και πανέλα αλουμινίου. Τα δάπεδα του ισογείου κατασκευάστηκαν από λευκό μάρμαρο λείο ή χτυπητό. Η ανοιχτή ήρεμη όψη προς την παραλία αποκτά εναλλαγή στην εικόνα της μέσω της κίνησης ηλεκτροκίνητων συρόμενων τεντών στην εξωτερική επιφάνεια του γυάλινου πανό. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο φωτισμό του συγκροτήματος, φυσικό και τεχνητό. Ο τεχνητός φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων -αλλού επίτοιχος, αλλού κρυφός- είναι ειδικά μελετημένος και συμβάλλει στη δημιουργία ατμόσφαιρας στο χώρο του ισογείου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο τεχνητός φωτισμός στον κήπο καθιστά τον υπαίθριο χώρο λειτουργικό και τον αναδεικνύει.

 

περισσότερα ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ