Κατασκευή δημοτικών κοινωνικών και οικονομικών υποδομών στο Κόσσοβο – Φάση VII, LOT5
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πρόκειται για τη βελτίωση των δημοτικών κοινωνικών και οικονομικών υποδομών σε διάφορους δήμους σε ολόκληρο το Κόσσοβο μέσω της κατασκευής νέων κτιρίων και την αποκατάσταση υφιστάμενων κτιρίων σε τρεις Δήμους (Lot 5). Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την αποκατάσταση της πρόσοψης στο Κέντρο Πολιτισμού στο Kacanik, την ανακαίνιση του Δημοτικού Κτιρίου Διοίκησης στο Shterpce και την κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείου στο Ferizaj.

Τα υφιστάμενα κτίρια βρίσκονται μέσα στα κέντρα των πόλεων και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής για τους κατοίκους κάθε Δήμου. Κατασκευάστηκαν πριν περίπου 50 χρόνια, σε μια εποχή που δεν περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο των οικοδομικών κανονισμών και, επομένως, δεν εφαρμόζονταν μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια. Παρωχημένα υλικά με ξεπερασμένη ήδη διάρκεια ζωής και ανεπαρκής συντήρηση, δημιουργούν το σημερινό σκηνικό φθοράς και καταστροφής που επικρατεί.

Οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης επικεντρώθηκαν στην εισαγωγή των μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον περιορισμό του κόστους για τη λειτουργία και συντήρησή τους, ανακουφίζοντας τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Οι εργασίες περιελάμβαναν κατεδαφίσεις παλαιών και κατεστραμμένων τμημάτων των κτιρίων (επικαλύψεις οροφών, επενδύσεις των όψεων, υδρορροές, αφαίρεση κουφωμάτων), μερική ανακαίνιση των προσόψεων, αποκατάσταση της στέγης και της φέρουσας κατασκευής της (σύμφωνα με κριτήρια ενεργειακής απόδοσης), εγκατάσταση νέων κουφωμάτων με σύγχρονα υαλοστάσια και κατάλληλη θερμομόνωση και ηλιοπροστασία. Διεξήχθη ενδελεχής έρευνα,και πραγματοποιήθηκαν, όπου χρειαζόταν, βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις γείωσης, στους υπάρχοντες μεταλλικούς στατικούς φορείς, στα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, στα συστήματα πυροπροστασίας, σε τηλεφωνικά δίκτυα και δίκτυα internet. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα πρότυπα πυροπροστασίας που ισχύουν στο Κόσσοβο, με το σχεδιασμό και την κατασκευή κλιμακοστασίων διαφυγής, για την περίπτωση εκκένωσης σε έκτακτη ανάγκη, αλλά και τον επανασχεδιασμό του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Επιπλέον, όπως προέβλεπε η σύμβαση, πραγματοποιήθηκε η μελέτη και κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείου, μετά την κατεδάφιση του υφιστάμενου. Το νέο νηπιαγωγείο έχει δύο ορόφους με υπόγειο, με συνολικό εμβαδόν περίπου 1.932τ.μ. και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας για παιδιά, τουαλέτες, κουζίνα με ξεχωριστή είσοδο υπηρεσίας, χώρους διοίκησης, γραφεία, αίθουσες συντήρησης και αποθήκευσης, πλυντήρια και τουαλέτες για το προσωπικό υπηρεσίας στο υπόγειο.

Ο λεπτομερής σχεδιασμός για την εκτέλεση των έργων ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα σχετικά Ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες. Όλα τα υλικά, τελειώματα και διαρρυθμίσεις συμμορφώνονται με τις παραπάνω προδιαγραφές και έχουν αποδεδειγμένη αντοχή κατάλληλη για δημόσια κτίρια. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις καθαιρέσεις, το χειρισμό, τη μεταφορά και τη διάθεση των επικαλύψεων των στεγών με αμίαντο και στο γεγονός ότι, κατά την εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης, οι δημοτικές υπηρεσίες συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

 

περισσότερα ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ