Κατασκευαστική, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση Περιπτέρου 6
ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε.

Το έργο περιελάμβανε την εκτέλεση όλων των οικοδομικών εργασιών και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται για τη λειτουργία του περιπτέρου. Οι λειτουργικές επεμβάσεις αφορούν τις στατικές ενισχύσεις του κτιρίου, την προσθήκη πυρήνων επικοινωνίας, τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και υποστηρικτικών χώρων, τη σύνδεση με το παρακείμενο «Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης» και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο (3.450 τ.μ.), ισόγειο (3.370 τ.μ.) και όροφο (680 τ.μ.). Στο επίπεδο του ισογείου αναπτύχθηκε η κύρια χρήση ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος με καθιστικά, φουαγιέ, αναψυκτήρια και χώρους υγιεινής.

Το κτίριο βρισκόταν σε κακή κατάσταση λόγω της παλαιότητας του αλλά και των εκτεταμένων επεμβάσεων που αλλοίωσαν την αρχική του μορφή. Έγιναν έτσι εξυγιάνσεις και τοπικές ενισχύσεις του φέροντος οργανισμού (ενισχύσεις με χαλύβδινα στοιχεία, έγχυτοι μανδύες και εφαρμογή εκτοξευμένου σκυροδέματος gunite), τοπικές ανακατασκευές και νέες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι όψεις επενδύθηκαν με πάνελ αλουμινίου χρώματος βαθύ μπλε, σε λοξή διάταξη, σχηματίζοντας ένα πλάγιο παραλληλεπίπεδο. Η διάταξη αυτή αναιρεί μερικώς την οπτική βύθιση του κτιρίου που προέκυπτε από την κλίση της οδού 3ης Σεπτεμβρίου.

Στην «κλειστή» νοτιοανατολική όψη διαμορφώθηκαν γυάλινα φωτιζόμενα «κουτιά», τα οποία λειτουργούν ως παράθυρα, αλλά και ως βιτρίνες της ΔΕΘ. Η νοτιοδυτική πλευρά μεταμορφώνεται από ένα «τυφλό σόκορο» σε μια διάφανη επιφάνεια, καθώς διανοίγεται πλήρως προς την πόλη και τη θέα. Η υπάρχουσα στοά προς το χώρο της ΔΕΘ μετασχηματίστηκε σε γυάλινη πρόσοψη με διακυμάνσεις μεταξοτυπίας που συνθέτουν ένα παιχνίδι διαφάνειας-αδιαφάνειας. Φωτεινές επιφάνειες από μπλε υαλοπετάσματα επενδύουν τους πυλώνες  εκατέρωθεν της εισόδου.

Η ενσωμάτωση του υπαίθριου χώρου στον αστικό ιστό, υπήρξε κυρίαρχος στόχος της μελέτης. Η παλιά περιτείχιση στη συμβολή της Λεωφόρου Στρατού με την 3ης Σεπτεμβρίου, μεταπλάσθηκε σε μια ανοικτή πρόσβαση, με γλυπτική σύνθεση. Το σφηνοειδές κλιμακοστάσιο προς τη νέα είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου και του Περιπτέρου 6, ανοίγεται προς όλες τις διευθύνσεις.

Το έργο βραβεύθηκε το 2005 με το βραβείο «ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ως υλοποιημένο έργο υψηλής ποιότητας και για τη βέλτιστη συνεργασία αρχιτέκτονα-κατασκευαστή.

 

 

περισσότερα ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ